Besök gärna vår shop på Alltirosa.se!

Höstblåsor som vuxen

Min svåra tid med höstsjuka/höstblåsor

Precis innan nyår fick jag höstblåsor som egentligen är en barnsjukdom som vuxna sällan brukar få. Sjukdomen är otroligt smittsam men efter att man har haft det en gång blir man oftast immun. Då många vuxna haft det som barn brukar de inte drabbas. Om man ändå drabbas i övre tonåren eller senare brukar det endast bli halsont som symptom. Men… för mig var det annorlunda, det blev en otrolig pers för mig om jag vet att andra vuxna också kan få det såhär.

Hur visste jag att jag hade höstblåsor? Det började med att min 4-åriga lillasyster fick det, men i väldigt liten skala. Doktorn trodde på svinkoppor men det var fel. Sen fick min 53-åriga pappa det. Han började med att få ont i halsen, förkyld och med feber. Även en jobbig huvudvärk. Efter några dagar var han prickig om händer om fötter, lite i ansiktet och dessutom i munnen. Symtomen för höstblåsa brukar vara att man får det under fötter, i händer och runt mun och i mun. Till det en förkylning. Inkubationstiden är vanligtvis 2-7 dagar och jag själv hann smitta en liten flicka som fick symtomen redan innan mig.

För mig slog det ut strax innan nyårsafton. Det började med en förkylning jag trodde höll på att försvinna och sedan en kommande fredag. På nyårsaftons kväll fick jag mina första två blåsor. I vardera handflator. Det stack och jag kände febern stiga och kände mig kass. Vi fick lämna nyårsfesten och under natten kunde jag knappt sova då det kliade fruktansvärt på händerna och värken var enorm. Dagen efter kom det fler i händer, under fötter, i ansiktet och i öronen. Det kliade och jag grät av smärtan och fick ha isklampar på händerna dygnet runt. Jag sov inte på nästan 3 nätter utan led otroligt mycket. Ingenting vi hade hemma hjälpte. Till slut fick jag komma till doktorn som skrev ut Tavegyl och ett spray man gurglar med så att det tar bort smärtan lite. Sen köpte vi ett otroligt bra kylbalsam som man brukar ha mot vattkoppor. Jag tror att allt som rör vattkoppor även kan hjälpa mot de som har problem med höstblåsor.

Höstblåsor

Såhär såg min hand ut när jag hade som ondast. Dock inte när händerna såg ut som värst. Just när prickarna började synas under skinnet var det som värst. Jag är 23 år och grät.

höstblåsor fot

Under min fot när den gjorde som ondas. Men inte när den såg ut som värst helt enkelt. Värre bilder kommer nedan.

höstblåsor handHär hade jag riktigt riktigt ont och prickarna blev fler och fler.

höstblåsor handHär gjorde det ont men kliade inte lika mycket. Händerna började bli svullna och jag kunde inte ta i något. Samma med fötterna. Kunde knappast gå på dem utan fick ibland krypa på knäna.

höstblåsor i händernaMina händer igårkväll. Ont men mycket bättre. Väldigt svullna och samma med fötterna.

höstblåsor vuxenBild på min hand från igår. Det började i händerna men slutade utanpå händerna.

höstblåsor på fotenMin fot igårkväll. Hade som sagt svårt att gå. Idag är det bättre även om fötterna ser hemska ut. Har hört att man brukar tappa huden där blåsorna suttit… lär tappa en hel del hud överallt då.

höstblåsor fötterMin andra fot igår kväll. Ingen vacker syn men vill att ni som lider av detta ska veta att även andra kan få så stark reaktion även om det inte är vanligt.

Jag är ännu inte frisk. Är väldigt trött och jag räknar med att vara hemma minst 3 dagar till och bara ta det lugnt. Anledning att jag inte velat fota mitt ansikte är att jag inte känner mig bekväm i det. Det ser hemskt ut med prickarna och har även några på rumpan, låren, i och på öronen, i hårbottnen och i näsan.

Om du eller ditt barn får jobbigt med höstblåsor har jag några saker som hjälpte mig. Lindring mot höstblåsor och klåda: Be doktorn skriva ut tavegyl eller liknande medicin. Allergitabletter över huvudtaget är superbra, kanske har du någon annan hemma redan?  Av den blir man både trött och av med det värsta av klådan. Det fick mig att efter 48 timmar äntligen sova.

Har du problem med blåsor i munnen, be doktorn skriva ut något du kan gurgla som dämpar smärtan. Se till att dricka mycket men sådant som är ljummet och gärna lite sött. Inte syrligt! Det gör ont i blåsorna då. Och inte för kallt, inför för varmt. Glass är kanon tycker jag. Mot klåda på blåsorna hjälper: Att bada i ganska varmt vatten och hålla i duschmunstycket mot blåsorna, kallt vatten (ha en hink med kallt vatten du kan doppa händer och fötter i), isklampar (otroligt skönt att kyla ner smärtan och klådan med. Jag levde med isklamparna dygnet runt dessa dagar på både fötter och händer). Panodil (ta den högsta dosen man får ta), kylbalsam som finns på apoteket och som används även på vattkoppor. Vissa tycker att potatismjöl hjälper mot klåda – det tycker inte jag.

Har du några frågor är det bara att kommentera här eller maila mig på victoria@alltirosa.se  Eftersom jag drabbades så hårt vet jag att det kan hända alla. Det var en otroligt pers och jag vill gärna att andra ska slippa leta upp hjälpmedel, medicin och liknande.

Inlägg kommer att komma i veckan med hur det går för mig :) Snart frisk och glad. En sak är bra, höstblåsor är inte farligt!

Många har frågat mig om hur lång tid det tog för mig att bli frisk. Själva sjukdomen höll på i knappt en vecka. Men det var bara 3 dagar som var RIKTIGT jobbiga. Däremot tar själva förloppet lång tid. Jag tappade all hud på händer och fötter – och andra kroppsdelar där blåsorna satt. Man såg verkligen pestsmittad ut och jag vågade inte visa mina händer på över 3 veckor. Nu har jag endast några ärr kvar.

43 kommentarer till “Höstblåsor som vuxen”

 1. ush vad jobbigt :( stackare. hoppas att det försvinner!

  jag har också liknand er absolut inte likadant men jag ”lider” av atopiskteksem som gör att jag typ har exem på vissa delar av kroppen som jag kommer ha hela livet och ibland kliar det som fan och det ser ju förjävligt ut på mina ben så jag hatar att gå med typ shorts på somrarna lr i bikini, det är jobbigt ;/

  vilka problem det finns du :P :P :)

  Btw, så har jag en tävling just nu, om du kanske vill vara med?! :-D

 2. Alexandra skriver:

  Har själv åkt på höstblåsor vilket jag kunnat konstatera genom att googla det, och dtt inlägg var oerhört hjälpsamt, tack så mycket!! :)

 3. Maria skriver:

  Hej!
  Blivit smittad av min son! Nu förstår man varför han var
  Så ledsen ett tag :( Å fyyyyyy faaaaan va ont det gör
  Under fötterna. Kände av det efter jobbet igår å idag
  Kan jag knappt gå!
  Får skicka gubben till Apoteket igen för att köpa
  Kylbalsamey du tipsade om. Känns ju som fötterna ska brinna upp
  Eller förfrysa…vet inte vad!!
  Å kliar i händerna! Usch å fy!!!!!
  Hur lång tid tog det för dig att få blåsorna
  Å hur länge hade du det?

 4. ola skriver:

  Oppps. jag har nog samma är jag rädd.

  Min dotter hade några mystiska utslag över hela kroppen plus hög feber för ngn vecka sen och jag har sen dess fått ont i halsen. för ngn dag sen fick jag 40 graders feber från ingenstans och nu har mystiska blåsor börjat dyka upp i ansikte, i händerna och under fötterna. Är detta det som väntar? Hjääälp!

 5. Björn skriver:

  Hej blev glad när jag fick se fotona som du lagt in för nu vet jag i alla fall vad det är jag har blivit smittad av
  .Hur lång tid tog det för dig att bli frisk?

 6. Daniel skriver:

  Hej,

  Efter läsning här kom jag lindrigt undan. Stackars många blåsor. Jag har en del blåsor på händer och fötter just nu och kinkar över det. För två dagar sedan fick jag välja en annan typ av gåstil för att kunna gå bekvämt men kände mig ändå lite spetälsk med tanke på blåsorna. Känns skummt att åka på detta virus.

  Värst för mig var huvudvärken som inledde det hela.

 7. Lena skriver:

  Hej!
  Min Sambo och mina barn drabbades av detta. Nu har de börjat tappa naglar på fingrar och tår. har du gjort det??!

 8. rob skriver:

  Jag och min dotter som är 2 1/2 har skiten nu. Hon går nu in i sin 3:e vecka. Som tur är så gör dessa inte ont på henne. De sprider sig över kroppen och är mer som utslag. Hopppas de slutar sprida sig snart så hon kan va på dagis. Själv har jag haft feber och extremt ont i halsen. Utslag endast några i händerna. Idag har jag bara lite ont i halsen och utslagen är nästan borta. 7 dagars sjukdom from den dag jag fick feber.

 9. nisse skriver:

  Hej. Är 23 år och fick mina utslag för två dagar sen. Det gör sjukt ont. Hade aldrig hört talas om höstblåsor när vårdcentralen sa att jag hade fått det.
  Det var jättebra att hitta dina bilder som ser exakt ut som mina händer och fötter. För man är ju alltid orolig att dom har gett fel diagnos eller något. För så här ont är ju inte naturligt…
  Konstiga är att jag aldrig har hört talas om höstblåsor förut. Det verkar ju rätt vanligt iaf.
  Och nä, jag har fortfarande ingen aning om vart jag kan ha fått det ifrån.

  Jag har ännu inte fått något kring/i munnen. Bara händer och fötter. Men först kom det på händerna så jag kanske får i munnen snart. Sjukt ont i halsen och feber hade jag mest de första två dagarna.

  Mina tips:
  Jupp, ju svalare om händer och fötter desto bättre
  Tycker ketoprofen och diklofenak hjälper mot det onda. Ipren och alvedon inte så mycket alls.

  Det värsta är nog att känna sig som en smitthärd utan like. Det är inte vackra utslag och blåsor.

 10. Mona-Lisa skriver:

  Hejsan!
  Jättebra att få läsa det här och se att det finns andra som drabbats av samma sak som jag.

  Jag och min dotter på 1 år och 8 mån drabbades också nyss av höstblåsor (enligt vad jag googlat på nätet). Min dotter fick bara några blåsor men jag har hela ovansidan av händerna fulla. Det ser verkligen otäckt ut. En del blåsor fick jag också i halsen och det gjorde ont att äta i 2 dagar. Inga blåsor på fötterna.

  Jag har atopisk och torr hud, speciellt på händerna. Jag har funderat om det har något samband med att jag fått så många blåsor på händerna.

 11. Karin skriver:

  Hej!

  Tack för ditt informativa inlägg Allt i Rosa!

  Jag har åkt på höstblåsor och kan inte minnas att jag haft något liknande innan! Håller med om att ipren inte hjälper så bra! Väntade på att febern skulle gå ner efter jag tagit en men den var kvar på ca 39 grader länge!

  Nu mår jag bättre iallafall men får stå ut med onda blåsor i händer och på fötter och pinsamt nog på skinkorna :( har en varig i näsan också som jag först trodde var en finne! Aj säger jag bara!

 12. Orolig mamma skriver:

  Tack för din utförliga beskrivning. Vår som fick höstblåsor i går och natten har varit fruktansvärd. Men tack vara din beskrivning så plockade vi fram Tavegyl som vi hade över från Vattkopporna i våras och även kylbalsam. Det blev inte många timmars sömn, men jag tror det hjälpte något. Nu dagtid får vi ta till vattenbad och kylklampar. TACK!

 13. madde skriver:

  Hej! Min 5 åriga dotter har precis haft de nu och fick hög feber. Hon hade bara tre blåsor i nunjupan. Nu har jag fått på tungspetsen och på insidan av tandköttet och de gör ont.

 14. bengt forsberg skriver:

  2012-10-19

  Tack för utmärkta bilder.
  Jag har utslag med kraftig skorpbildning runt mun och näsa, ser väldigt ryslig ut.
  Därefter kom utslag på händer och fötter.
  Någongång lär jag bli frisk, vänta och se som doktorerna brukar säga.
  Kanske jag blir vackrare med ny hud…

 15. Maria skriver:

  Så otroligt bra att skriva hur det är att ha höstblåsor… jag hade inte hört talats om det förrän för ca 1 månad sedan… jag har 4 barn, i veckan nu började min 2 åring få feber från ingenstans… sen försvann den för att två dagar senare dyka på henne igen och igår morse såg jag dem första blåsorna kring munnen…. igår fann jag även blåsor under fötterna och händerna… lider så med henne… skriker och gråter och inget hjälper… sömn existerar inte för mig och min sambo just nu…. hur lång tid tog det innan den värsta smärtan försvann för dig?? Hoppas så innerligt att hon får sova i natt…. somnar till och så vaknar hon och skriker och är ledsen… hemskt att se henne såhär… tack för att du delar med dig av detta… det hjälper många…

 16. mia skriver:

  Tack för bra info.
  Fick mer information av dig än från min vårdcentral!

  Att drabbas som vuxen är tydligen väldigt ovanligt, vill därför dela med migg även av mina tips.
  Istället för tavegyl kan man ta de antihistaminer man har hemma, allergitabltterna av typen cetirizin och loraridin tog bort det värsta kliandet för mig.
  Att stryka på kortisonsalva var skönt för att kunna sova.
  Att badda med potatismjöl tog bort den värsta brännande känslan.

 17. Kalle skriver:

  Jag är vuxen och tror att jag har fått höstblåsor TVÅ gånger inom loppet av tre veckor. Tydligen finns det olika varianter av viruset, så man kan inte räkna med att bli immun. Jämfört med dina blåsor är mina lindriga, men de som sitter i munnen är verkligen inte kul.

  Det jobbiga med den här sk-ten är att man smittar ner sina närstående så lätt. Inte konstigt att det blir epidemier.

 18. Anette skriver:

  Hej ! Har blivit drabbad av höstblåsor, vilken hemsk sjukdom. Fick jättehög feber, nackstelhet och huvudvärk från ingenstans. Trodde att jag fått hjärnhinneinflammation. På 2 dagen började blåsorna att komma i mun på händer och fötter. Är fruktamsvärt trött.
  Hur länge kan man räkna med att vara så trött? Har troligtvis blivit smittad på jobbet då jag jobbar med barn.

 19. Marie skriver:

  Hej!

  Fick precis som du och många andra skriver här hög feber med frossa, huvudvärk, trötthet och ont i kroppen. På dag två kom blåsorna, de blommade upp inom loppet av en halvtimme. Sedan blev de fler och fler. Kliade jättemycket i tre dagar och sedan har de börjat läka. Är fortfarande lite småhängig men det blir bättre för varje dag. Är en dryg vecka sedan jag blev sjuk.
  Av den information som fanns på nätet är din helt klart den som ger mest information. Är inte så många som hört talas om höstblåsor, jag hade inte gjort det innan jag fick dem.
  Tusen tack för att du har lagt ut information här!
  /Marie

 20. jimmy skriver:

  De där så riktigt obehagligt ut :( jag fick som tur bara några blåsor på händerna,men fick dessvärre i mun,de har varit en riktigt jobbig smärta.

  • alltirosa.se skriver:

   Ja, jag vet hur det är Jimmy. Riktigt jobbigt! Hoppas du är kry nu!

   • Katharina skriver:

    Otroligt skönt att läsa och se din sida, jag har inte heller drabbats på händer och fötter utan endast i munnen. Smärtan och stickningarna har pågått i två veckor nu och jag kan inte äta eller dricka något utan fruktansvärda smärtor. Har fått utskrivet bedövningsgel som jag ska gurgla med men den ger endast lindring i ca 15 min. Sedan börjar det sakta pirra och sticka i munnen tills värken är tillbaka. På VC rycker de bara på axlarna och säger att det är att vänta ut, har gått ner 5 kg på mindre än två veckor och har fått köpa näringsdrycker på Apoteket då jag inte har någon som helst matlust. Men som sagt skönt att det inte är farligt men det är en jäkla plåga :(

 21. Linda skriver:

  Hej!
  Jag visste inte heller vad höstblåsor var för något innan igår. För en vecka sedan fick jag en helt vanlig förkylning (trodde jag) för inte visste jag vilket helvete som väntade mig. I förrigår fick jag 41 graders feber och hade så ont i huvudet och kroppen. Natten till igår vaknade jag feberfri med jag hade så ont i halsen. Först trodde jag att jag hade åkt på halsflussa men symtomen stämde inte och sen började blåsorna poppa upp på händerna och dom jävlarna förökar sig och nu har dom även flyttat in under fötterna och två har bosatt sig i munnen. Det kliar så att man blir tokig men idag fick sambon ila iväg och köpa kylbalsam för inte en natt till utan sömn med brännande händer. Kylbalsam är underbart :)
  Har nog blivit smittad av min lillkille på 7 månader, för ca en vecka sedan var han grinig, ville inte ära och tog sig för munnen men vi fick inte titta i den. Sen fick han prickar i blöjregionen, på benen och magen. Men det var bara en dag han verkade besväras av det.
  Fick idag reda på av syrran att hennes grabb hade haft feber och en massa konstiga prickar, men hon hade inte trott att det hade varit något smittsamt, men det är troligen från hans dagis det kommer. Nu återstår och se om min älskade sambo klarar sig från helvetet, för det är ett rent helvete och det borde döpas om till jävulsblåsor.

 22. Anna skriver:

  Usch, vad kämpigt det måste ha varit!

  Min son hade höstblåsor i höstas (tror vi, självdiagonserat) och tappade sedan naglarna. Vi ringde BVC, för jag hade ingen aning om att det kunde komma sig av höstblåsorna. De tyckte då att han skulle ta blodprov för att se ev glutenintolerans men det visade sig vara negativt. Sen har jag läst på bloggar och forum (och smittskyddsinstitutet, tror jag att det var) att det inte är ovanligt att man tappar naglarna när man har haft höstblåsor… så kanske var det höstblåsorna.

  Det jag undrar nu – om du tappade naglar eller om du har hört någon som tappat naglar – ser naglarna ut som vanligt när de vuxit ut igen? Min sons naglar är som lite skrovliga och gropiga på de fingrar där han tappat naglarna och de vuxit ut igen. Det gör ju ingenting om det nu är från höstblåsorna, men jag börjar tänka om det är något annat egentligen… Någon brist eller nåt sånt…

  På BVC verkar de ju ha väldigt dålig koll på höstblåsor…

 23. Anna skriver:

  Hej hittade din blogg näör jag sökte på höstblåsor. Jag är också vuxen (27 år) och fått höstblåsor. Jag har också fått en riktigt rejäl reaktion och fick veta att det var höstblåsor hos vårdcentralen igår.
  Jag hade feber 5 dagar sedan feberfri 1 sedan feber igen 2 dagar och efter det alltså på den 8 dagen började jag få blåsor i händerna.
  Har MASSOR i munnen så jag har svårt att andas. Jag lever på isglass just nu.
  Undra lite om hur lång tid det tog för dig innan kliandet och värken började avta. vilken dag som var värst?
  Jag blir vansinnig på mina händer som svider kliar o värker något fruktansvärt.

  Sedan har jag ett litet tips till. Har också svårt att hålla saker. Kan inte göra nått igentligen men jag tog på mig mina ridvantar (funkar nog lika bra med vanliga skinnvantar´) och även om det gölr ont o kliar kan jag ändå som nu sitta o skriva på datorn vilket är helt omöjligt annars. Det blir som ett litet extra hudlager.
  Så det är mitt lilla bidrag till tipslådan.

  Längtar tills detta är över. Jag brukar inte klaga över sjukdom men detta är verkligen en av de värsta jag haft.
  MVH Anna

  • alltirosa.se skriver:

   Ja. Det bästa var att när jag började tappa huden så slutade det att göra ont. Dock var det en kroppsdel i taget som gjorde detta. VC verkar inte veta hur rekationerna fungerar på de som blir dåliga av höstblåsor.

 24. Björn skriver:

  Hej

  Tack för att du delade med mig. Har näst intill samma sympton och ser likadan ut som dina bilder visste inte vad det var förrän jag lästa din blogg. Läkaren gav inte heller någon diagnos jag fick pencillin. Det är helt sjukt jobbigt, inatt drömde jag om att jag blev av med mina händer och fötter och det var skönt…. säger lite. Tillslut var jag så utmattad av smärtan att jag somnade (max dos av allt i kroppen).

 25. Thomas skriver:

  De borde skriva om texten på vårdguiden där det står att det är en mild sjukdom med blåsor som inte kliar och som bara drabbar barn under tio.

  Dottern fick feber och vill inte riktigt äta men inte mer än så och alvedonen hjälpte bra.

  Själv har jag ont i huvudet, trots alvedon, hängig, blåsor på/i öron, näsa, mun, händer o armar, rumpa och ben. Fötterna verkar ha klarat sig … än? Blåsorna vätskar rejält när de går sönder. Det kliar och sticker kontant. Svårt o sova, allmänt stingslig och orolig i kroppen. Provat atarax men får nog öka dosen för tycker inte det händer något.

  Tack för bilderna och texten för nu känner man sig inte lika mycket som ett freak.

  • alltirosa.se skriver:

   Jag kände mig helt klart som ett freak i början och läkarna tog in mig i ett isolerat rum. Men som jag nu har märkt här genom detta inlägg är det många vuxna som blir dåliga.

 26. hilkka skriver skriver:

  Jag hade aldrig hört talas om höstblåsor. Hur jag har blivit smittat vet jag inte och att jag som är 69 år skulle få denna barnsjukdom kunde jag aldrig tro.
  Det började under fötterna men har nu spridig sig över nästan hela kroppen som händer, armar och mage.
  Det kliar något så fruktansvärt mycket. En del blåsor varar också.
  Det började för två veckor sedan och jag ser ingen förbättring utan det blossar upp på nya ställen. Tur att jag inte har någon feber i varje fall inte i nuläget.
  Smörjer med aloe vera gel som kyler ner och det lindrar för stunden. Tar också allergitabletter inför natten som tar bort mycket av kliandet så man får några timmars sömn.

 27. Eva skriver:

  Hej, tack för ditt informativa inlägg och bilderna samt tipsen! :) Har oxå höstblåsor som vuxen (min dotter har även haft feber och utslag men läkaren trodde att hennes är vattkoppor. .? Jag har blåsor i svalget, på händerna, i hårbotten, ansiktet och ngr här och där men inga alls på fötterna? ! Det började dock med feber, ledvärk och halsont så det borde ju vara höstblåsor. Tog en citadon nyss för att kunna sova och ska nog prova lite kylbalsam på händerna! Tack för tips! :)

  • alltirosa.se skriver:

   Jag blev smittad av min lillasyster som hade några få utslag som läkarna också trodde var vattkoppor, men det visade sig sedan vara de höstblåsor som jag smittades av.

 28. Linda skriver:

  Hej fasen va bra beskrivet, skulle funnits på vårdguiden

  • alltirosa.se skriver:

   Tack för det. Jag skrev den information som jag saknade som sjuk. Jag skippade bilderna på hur kroppen såg ut när huden försvann. Givetvis blir man helt bra, men det tog lite tid.

 29. Michaela skriver:

  Tack för en otroligt hjälpsam information! Som någon skrev ovan, fick mer information ifrån dig än från VC! Visste inte vad höstblåsor var för några dagar sen. Har själv drabbats av dessa djävulsblåsor nu men som tur är har jag inte fått de i munnen… Än. Bara på fötterna, benen, armar och händer. Men det är tillräckligt. Kan knappt gå ibland. Har också upptäckt kylklamparna! Sover med dem, haha! Om man nu kan kalla det sömn. Jag hade otur att sparka i min redan onda och svullna lilltå i en kant. Fy ******* vilken smärta! Man blir tydligen väldigt ömtålig på de svullna ställena fick jag erfara…
  :)

 30. neil skriver:

  omnipotence@breakfast.transmit” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!!…

 31. Jerome skriver:

  subcontinent@meteorite.cruise” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 32. Jay skriver:

  trusted@pillspot.com” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!!…

Skriv en kommentar